Distributieriem en distributieketting

De distributieriem of ketting is verantwoordelijk voor het verbinden van essentiële onderdelen in de motor van uw auto. Zonder deze componenten, geen werkende motor.
Het onderhouden en vervangen van de distributieriem of ketting is dan ook van levensbelang voor de motor van uw auto.
We zullen hieronder een korte uitleg geven over het verschil tussen de twee systemen.

Distributieriem

Zoals de naam het eigenlijk al zegt is dit een getande riem, die over de verschillende tandwielen van de motor wordt gelegd en er op deze manier voor zorgt dat de nokkenas en krukas verbonden blijven. Er zijn verschillende motoren met verschillende soorten riemen, elke auto is in dat opzicht uniek en vereist een specifieke aanpak bij het vervangen van de riem.
Een distributieriem hoort u preventief te vervangen. De fabrikant heeft vervangingsintervallen voorgeschreven en men hoort zich hier strikt aan te houden.
Mocht een riem knappen tijdens het rijden dan heeft dit vaak enorme schade tot gevolg. In veel gevallen is de reparatie hiervan erg arbeidsintensief (en daardoor prijzig).
Wij van AMCARS raden dan ook aan om niet af te wijken van deze intervallen.

Hieronder ziet u een foto van een open distributiebehuizing en de bijbehorende componenten.

Distributieketting

Een auto met een distributieketting wordt gedreven door een ketting in plaats van een riem.
De reden dat fabrikanten hiervoor kiezen is dat deze onderhoudsvrij is en vaak de gehele levensduur van de auto meegaat. Een distributieketting heeft geen vervangingsinterval en hoeft alleen vervangen te worden als deze mankementen vertoont.
Helaas zien wij deze mankementen alsnog geregeld terugkomen, waardoor de ketting niet de gehele levensduur van de auto meegaat.
Vaak is een slecht functionerende ketting hoorbaar, meestal in de ochtend of wanneer de motor koud is. Dan hoort men een rammelend geluid, deze is vaak binnen enkele seconden ook weer verdwenen.
Hoort u de ketting in de ochtend rammelen (of constant) dan is het tijd om deze te laten controleren door een van de technici van AMCARS.

Hieronder een voorbeeld van een distributieketting.

AMCARS kan zowel distributieketting als distributieriem van uw auto controleren en vervangen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor offerte en aarzel niet ons te contacteren als u vragen heeft

Neem contact met ons op voor vragen of het maken van een afspraak, u kunt dit doen door ons te bellen op 0297-202549 of een WhatsApp te sturen naar 06-25349744.